Festival/samling, Håndtverk, Nettbutikk

Festivaler Galore: klær!

Så hva trenger man egentlig for å dra standsmessig på festival?

SyMoLija
SyMoLija

Først og fremst klær.
Middelalder eller viking etter hva som passer best. Vikingtid defineres fra ca 800-ca 1100. På 1100-tallet var middelalderen på sin høyde i Europa, og vikingene turnerte jo over store områder. De hadde garantert med seg en masse objekter hjem fra tokt, som påvirket folk her hjemme når de utformet klær og andre bruksting. Jeg er derfor ikke særlig puritansk når det gjelder stil, jeg tror nok at på slutten av vikingtida i Norge fløt stilene over i hverandre. Middelalderen gikk mot slutten på midten av 1300-tallet.

Bowmans Tunic fra Armstreet
Bowmans Tunic fra Armstreet

Dersom du syr selv vil du kunne skaffe deg en drakt til en ganske overkommelig pris.

AlleyCatScratch tilbyr masse informasjon som er basert på egne erfaringer, og forslag til moderne mønster som kan tilpasses dine behov. Handelsgillet og SyMoLija tilbyr autentiske mønster fra forskjellige tidsepoker. Stoff kan du bestille fra Stoff og Stil eller Handelsgillet.

Hvis du vil lage dine egne mønster, eller bare trenger litt inspirasjon, så finnes det masse literatur å få tak i. John Peacocks Costume 1066 to Present er et veldig bra valg. I denne boken viser forfatteren modellene med strektegninger slik at det er enkelt å se hvordan de er laget.

Linkjole fra Armstreet
Linkjole fra Armstreet

Jeg er kanskje litt mere puritansk når det gjelder valg av stoff, men synes alikevel ikke at man skal diktere hva folk skal ha på seg eller hva de skal sy klærne sine av. Imidlertid er det lurt å tenke på at de fleste festivaler foregår på sommeren og syntetiske fibre som polyester og acryl kan forårsake at du svetter småstein. Med reduserte muligheter for klesvask kan feil valg av stoff redusere festival-opplevelsen din betraktelig.

Lin, silke og blandinger av lin/bommull/viskose fungerer fint, og ser samtidig sånn cirka tidsriktig ut. Ull var nok den mest brukte fiberen i de dager, men det kan også bli for varmt. Det kan alikevel være lurt med en kappe av ull i tilfelle regn eller kjølige kvelder og netter, særlig dersom arrangementet er mot slutten av sommeren.

Dersom du heller vil kjøpe ferdige klær er det veldig mye der ute i cyberspace. VELDIG mye syntet også. Et nettsted som selger fine klær er Armstreet. Stoffene er gode, modellene flotte og de syr til og med på mål! Prisene er nok litt høyere enn de fleste andre plasser, men alikevel ikke fryktelig høye. Og definitivt MYE lavere enn det jeg ville tatt for søm av en kjole! SyMoLija selger også klær, ferdig sydde eller etter mål.

Du kan som regel også kjøpe klær på festival området.

Visby vakter
Visby vakter
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s