Artikkel, Blog, Skandinavisk og europeisk historie

TARGET SHOOTING 1

BUTT SHOOTING

Read this article in english at Longbow Archers.

Det å skyte på blink er en gammel tradisjon som ble brukt av langbueskyttere i England for å trene opp siktet på flere forskjellige distanser. Blinken var opprinnelig laget av en trekasse, senere en kileformet jordhaug dekket med gress. Høyden på målet var ca. 2,1 meter, bredden ca. 1,2 meter i bunnen og 0,4 meter på toppen, med en lengde bakover på 2,7 meter, som smalnet ned mot bakken. Målets front kunne være en bit tøy eller en skive laget av stiv papp, ca. 10 cm i diameter. Dette skytemålet ble kalt en «butt.» ( Ingen kommentarer til det begrepet. )

Denne formen for skyting på blink inkluderte noe som var kjent som
«stavskyting.» En trestav, vanligvis av piletre, ble plassert vertikalt
mot blinken. Formålet var å splitte staven, noe som er svært vanskelig siden målet jo er lite. Moderne pilspisser splitter ikke alltid treet, mens en krigspil er tyngre og med en smidd jernspiss kan en øvet skytter lett splitte staven.

En mer morbid form var «Turks-head shooting.» Korsfarere som returnerte fra Jerusalem hadde med seg tønner med tyrkiske eller sarasenske hoder konservert i eddikk. Ved spesielle anledninger ble disse bragt ut for å skyte på. Navnene på mange pub’er i Storbritannia er en påminnelse av hvor populær denne formen for skyting var. Bildet under er fra puben Turk’s Head i Dublin.

Turks Head Pub

I dag er det sjelden at «butts» er i bruk. Selv om formen og størrelsen på målet ligner et menneske er det mye arbeid å lage slike skytemål. Det er derfor mye mere vanlig å bruke skytematter av tettpakket strå som er formet til en flat sirkel. Matten dekket av blinken som de fleste kjenner, med sirkler i gult, rødt, blått, sort og hvitt. I England er poengberegningen for disse sirklene er henholdsvis 9, 7, 5, 3 og 1, og dette har forblitt uendret siden kong George IV, (1811-1830), definerte det slik. Poengberegningen kan imidlertid variere noe over landegrensene.

Man kan gjerne bære det på minnet at en veltrent skytter kunne treffe en åpen handflate på 91 meters hold, og en østers på 73 meter.

Denne artikkelen er lånt og oversatt til norsk fra Longbow Archers.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s