Artikkel, Bueskyting, Skandinavisk og europeisk historie

CLOUT-SHOOTING

Read this article in english at Longbow Archers.

Denne skyteformen sies å ha blitt startet av skyttere som bragte med seg bue til kirke på søndager. Dette gjorde de fordi de etter gudstjenesten var lovpålagt å øve ved blinkene, vanligvis på et jorde i nærheten av kirken. For å more seg på vei til kirken ville de velge tilfeldige mål å skyte på…en busk, en gresstue, en pinne o.l. Dette kaltes «roving clout»…den beste oversettelsen er «tilfeldig valgt mål,» og må ikke forveksles med felt-skyting, som definerer skyting i skog på mål med varierende størrelse og med forskjellige typer buer. På grunn av lengden er langbuen et våpen for åpen mark, og dette er veldig bestemmende for hvilken type skyting den egner seg for.

Ordet «clout» kommer av det gammelnorske ordet «clud», som betyr klut.

Opprinnelig var målet derfor en stokk i marka med en klut over. I dag har stokken blitt en rund skive på ca 76 cm i diameter, hvit med et sort senter på 10 cm. Målet er plassert på bakken med en vinkel på ca.45 grader. Sirkler av kalk tegnes rundt denne med intervaller på 46 og 92 cm. Det regnes 6 poeng for treff på «kluten,» 5 for den første sirkelen, så suksessivt 4, 3, 2 og en for sirklene utenfor «kluten.»

Skyteavstandene som brukes er:
165 m for menn
128 m for kvinner
128-50 m for juniorer

Klut-skyting utføres vanligvis toveis, med kluter i hver ende av jordet.
Enkelte runder vil skytterne gå for å hente pilene sine ved målet, for så å snu seg og skyte på klutene i motsatt ende av området. Andre ganger er det to skytter-grupper, og mens den ene gruppen skyter holder den andre gruppen seg utenfor banen.

Sistnevnte skytemåte krever selvfølgelig enda strengere sikkerhetsregler enn det som er vanlig på en skytebane. 46 meters avstand fra kluten til nærmeste skytter er det absolutte minimum.

Forskjellen mellom klut-skyting og distanse-skyting ligger i vinkelen som pilene treffer målet med. Et to-veis klut-skudd er et delvis stupende skudd som vil treffe målet med en bratt vinkel. Denne typen skyting daterer seg til praksisen med å knuse motstanderen mens man selv var skjult i en borg eller lignende. Distanseskyting har en flatere vinkel.

Reklamer

2 tanker om “CLOUT-SHOOTING”

  1. Heh, denne type skyting ville gått enda verre for meg enn en York-runde; det lengste jeg har skutt med buen min er 25 meter for kort til å i det hele tatt nå fram til målet på herredistansen. :p

    1. Hehehe da må du vel kjøpe en sterkere bue! Æ har egentli go løst t å prøve dette alikevel…man kan vel prøve m kortere avstanda? Ute en steds i ødemarka…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s