Artikkel, Bueskyting, Skandinavisk og europeisk historie

ROVING MARKS AND SHOOTING AT THE MARKS

Read this article in english at Longbow Archers.

Opprinnelsen av denne formen for skyting er den samme som for klut-skyting. Bueskyttere moret seg med å skyte på et varierende utvalg av merker som va satt opp til dette bruk underveis til søndags-gudstjeneste og obligatorisk skytetrening etterpå.

Forskjellen besto i at merkene ikke besto av gresstuer, kjepper eller runde merker. Merkene var heller ikke tosidige. Betegnelsen «Roving Marks» henviser til det at skytterne beveget seg over et stort område rundt merker som var satt opp med forskjellige avstander og vinkler i forhold til hverandre.

En gruppe skyttere, (opptil 100 mann), går fra et merke og samler sammen pilene de har skutt, før de skyter mot neste merke og så videre. Avstanden mellom merkene varierer fra 70 til 255 meter. Buens vinkel og pilens bane er svært varierende, fra et 45 graders skudd i Den Gyldne Klut, (220 meter), til 80 graders skudd over en treklynge mot et merke bare 70 meter på den andre siden. Det er ikke tillat med kunstige måleredskaper, heller ikke merker på buen.

Denne typen skyting var den essensielle trening for en langbueskytter. Han måtte være i stand til å bedømme og skyte over svært varierende avstander, og gjøre dette i kupert terreng med alle de synsbedrag som kan gjøre seg gjeldende når man bedømmer avstander. Han måtte klare å bedømme rekkevidden av pilene sine under alle forhold.

Langbueskytteren i middelalderen var ekspert på nøyaktig sikting i en flat bane, men også på å treffe motstanderen som skjulte seg bak fortets vegger, eller andre hindringer.

Denne typen skudd forfiner den generelle bruken av langbuen og må oppøves jevnlig for å oppnå perfeksjon. Før langbuehærene ble oppløst var denne typen trening rutine i og rundt de største byene i England.

Et lite antall bueskytterklubber har gjenopplivet denne typen skyting. De høyest ansette av disse er The Fraternity of Saint George, The Finsbury Mark og The Fraternity of Prince Arthur, hvis opprinnelse kan føres helt tilbake til skytterne på Finsbury Fields i London rundt 1490.

En skyterunde som dette tar oftest en hel dag å gjennomføre. Disse holdes på kuperte sletter eller på eiendommer tilhørende landshus. Scorene føres etter tre piler på hvert merke, der det høyeste scoret er for treff nærmest merket.

Skytterne fra St Georges beregner score slik; 12 poeng på treff 1/2 buelengde fra merket, den neste 3/4 buelengden 7 poeng, enda 1 3/4 buelengde 3 poeng. En annen måte å beregne score på er å telle bare de nærmeste pilene fra hhv. menn, kvinner og juniorer. For at dette skal kunne utføres på en sikker og rettferdig måte er det vanlig at det, på lengre distanser, blir skutt med de tyngste buene først, så med lettere buer og deretter med de letteste, som vanligvis består av kun juniorer.

Et annet alternativ er at en skyteleder kan ta de lettere buene fremst, og instruere skyting med en vinkel på minst 40 grader, mens en annen leder lar juniorene skyte med en vinkel som differensierer fra de letteste buene med enda 40 grader.

På avtalt signal kan så alle skyte. På samme måte må alle stoppe når et annet avtalt signal blir gitt.

Golf er faktisk direkte nedstammet fra denne typen skyting! Hvis man ser på distansene og vinklene mellom målene så er de to sportene svært like. Det er også denne skytestilen som ligner mest på den måten en langbuskytter i middelalderen trente og kjempet. En slik turnering er også et flott arrangement i det fri og gir god grobunn for all-round-skyttere.

Se film fra forskjellig evenement i denne grenen her:

Endel «fremmed» skytestil, men de har det sannelig artig! 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s