Bueskyting, Håndtverk

Pilmaking del 2

Disse bildene er dessverre svært kornete ettersom «noen» hadde spist opp batteriene til kameraet så jeg måtte bruke mobilen.
Fletching, eller montering av faner/fjær, er forholdsvis enkelt. Som med alt annet blir man flinkere med øvelse, og pilene blir mer identiske. Nockene blir jevnere, plasseringen av fanene bedre, servingen rundt nock og faner strammere.
For å montere faner trenger du en fanejigg og fanetape, samt servetråd.

Når man skal montere faner, særlig skråstilte, er det en stor fordel å investere i en fanejigg. Dette er et stativ som man plasserer skaftet i, med en tilhørende klemme som holder fanen på plass under liming.
På bildet ovenfor er fanen satt i klemma, og klemma står opp ned i stativet slik at man enkelt kan sette tapen på. Pass på at du ikke strammer tapen når du setter den på fanen, da dette vil føre til at fanen løsner fra skaftet.

Slik ser ferdigkuttede faner ut. Man kan kjøpe disse i forskjellige fasonger, eller kjøpe halve fjær som man kutter selv. Hvis man velger sistnevnte framgangsmåte trenger man en fanekutter; disse fåes også i forskjellige fasonger.

Fanejiggen har et lite rør nederst hvor pilnocken passer. Dette røret skal snues en omdreining for hver fane som monteres. Man starter med indeksfanen, og vrir medsols. Røret har markeringer som viser hvilken posisjon det skal ha for å montere indeksfane.

Fanejiggen på bildet er for skråstilte faner. Skråstilte faner gjør at pila roterer mer og gir den dermed mer fart.

Etter at fanen er montert bør du presse den mot skaftet i hele lengden. Det er alltid smart å montere indeksfanen på alle pilene først, deretter den neste på alle og til sist den tredje. Slik unngår du å montere fanene feil.

Dersom du har svarte eller stripete faner kan du vurdere om du skal farge fanens stamme sort med vannfast tusj. Særlig hvis skaftene dine er sorte eller mørkebrune er det nesten alltid penest å farge fanestammen.

Når alle fanene er montert skal du serve nockene og bunnen av fanene. Dette er en operasjon som kan kreve litt øvelse før du får det helt til. Det handler om å holde tråden stram nok, og administrere trådender. Enkelte foretrekker å serve nockene før fanene monteres.
Monter 10mm fanetape på skaftet; sett den nedenfor nocksporet og på begge sider av skaftet. Fjern beskyttelsesplasten. Kutt en bit servertråd på ca.70mm. Denne skal brukes senere til å låse surringen.

Legg servertråden langs skaftet og gjennom nocken. Begynn surringen med en runde rundt skaftet før du fører den gjennom nocken en gang til. Hold ende nr.1 på plass langs skaftet hele tida.

Surr tråden rundt skaftet, tett og hardt. Tapen holder surringen på plass. Surr ca. 10mm. Kutt ende nr.1 tett av og surr en omgang til.


Fold trådbiten du kutta tidligere til en løkke og hold den fast mot skaftet slik at løkka ligger ca. 15 mm nedenfor den ferdige surringa. Fortsett å surre tråden over løkka ca. 5mm.





Kapp trådende nr.2 ca.20mm nedenfor surringa og dra den gjennom løkka. Dra i endene på løkka, som fortsatt stikker opp på midten, til trådende nr.2 er skjult under servinga og hele løkka er fri.

Kapp trådende nr.2 så nært surringa som mulig. Smør fanelim over begge endene for å låse dem.
Bunnen av fanene serves på samme måte. Du kan godt la surringa ligge litt over fanene, og gjerne også smøre litt ekstra lim akkurat der. Dette gjør overgangen mellom fanene og skaftet jevnere, og du får mindre skader på hanske eller hånd.
Du kan eventuelt lakke over surringene for å gjøre den sterkere.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..