Velg riktige piler

Dralengde

Din dralengde er et mål på hvor langt du trekker opp buen under skyting. Det første du må gjøre er å definere ankringspunktet ditt. Ankringspunktet er det punktet du legger an strengehånden mot ansiktet ved sikting. Dette må være likt hver gang.

  • Strekk ut begge armene og mål ditt lengdemål i tommer.
  • Se i tabellen nedenfor for å finne din omtrentlige dralengde.

Lengdemål Dralengde
57-59” = 22-23”
60-62” = 23-24”
63-65” = 24-25”
66-68” = 25-26”
69-71” = 26-27”
72-74” = 27-28”
75-77” = 28-29”
> 77” = 30”

Det er ikke sikkert dette målet stemmer med din faktiske dralengde, det er i stor grad avhengig av skyteteknikk, type bue og hvor du har ditt ankringspunkt. En langbue trekkes dessuten gjerne opp noe kortere enn en recurve på grunn av at de holdes forskjellig. Når du skyter en recurve trekker du kanskje 28 tommer, mens når du skyter en langbue vil kanskje dralengden din være bare 27 tommer. Dersom du er nybegynner vil du antagelig måtte prøve deg fram en tid for å finne din mest komfortable og dermed den mest effektive dralenge

En annen måte er å måle hvor mange centimeter det er fra nocken på pila til punktet i pilhylla’s forkant. Dette er dralengda di. Legg til 2,5 centimeter og du har den totale lengda på pila. Nybegynnere kan legge til enda 2,5-3,5 cm ekstra så de har noe å vokse på ettersom muskelstyrken bedrer seg.

Spine

For å oppnå rettest mulig pilbane er det viktig at pilen passer til buen. For myke pilskaft vil dessuten utsette buen for store påkjenninger. På tradisjonelle buer er dette særdeles viktig ettersom disse sjelden har pilhylle, slik at når pilen legges an peker den litt ut til siden. For at pilen skal kunne gå i rett linje gjennom luften, må den være akkurat passe fleksibel til å svinge seg forbi buen og rette seg opp igjen i luften og følge senterlinjen mot målet (Archers paradox).

En for stiv pil vil ikke klare å rette seg opp igjen etter at den har forlatt buen og vil derfor fortsette ut til venstre (for en høyreskytter). Er pilen for myk vil den tydelig vippe sidelengs gjennom luften…i en såkalt «fishtale-motion.» Se forøvrig mere informasjon på Tradbow for å få en indikasjon på hvilken spine du bør velge.

Teksten om spine er i stor grad sakset fra Tradbow, en eksellent leverandør av bueutstyr og kilde til informasjon!

Hvis du vil lage pilene dine selv kan du finne mer informasjon om dette under fanen «håndverk.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s