Velg riktig bue

Pundstyrke

Den første buen du skyter med f.eks på et nybegynnerkurs vil være en lett bue. Dette gjelder både voksne og barn; når du trekker opp en bue bruker du tross alt en del muskler som du kanskje ikke aner at du har.

Buens styrke måles i pund og dette står vanligvis angitt på buens nederste lem. Standard angivelse er som regel hvor mange pund buen trekker ved en dralengde på 28 tommer, men det kan også være angitt flere pundvekter sammenlignet med forskjellige dralengder.

På nybegynnerkurset vil en normalt sterk 14-åring kunne trekke en bue på 18-22 pund, en kvinne 22-26 og en mann 24-28 pund eller mer.

Etter endt nybegynnerkurs har sannsynligvis styrken din allerede bedret seg noe. Hvis klubben har en litt tyngre bue å låne ut kan du prøve å gå opp 2-4 pund. Det kan hende det er nødvendig å ta kortere økter i begynnelsen, eller gå tilbake til den første buen inn i mellom. Du kan også trene styrke, med treningsstrikk eller rett og slett ved å trekke opp den nye buen et økende antall ganger til du har vent deg til den.

Når du etter en tid har oppnådd god treffsikkerhet og synes det er på tide å kjøpe eget utstyr bør du igjen vurdere styrken din. Det vil være en stor fordel å prøve en tyngre bue fra en klubbkamerat før man kjøper. Økning på opptil 10 pund er ikke uvanlig, men dette bør vurderes sammen med treneren din.

DET VIKTIGSTE ER ABSOLUTT AT DU IKKE KJØPER FOR TUNG BUE!

Det er ganske vanlig å ønske seg en bue man kan vokse med, men det er ikke fornuftig å kjøpe en bue som er så tung at du slutter å skyte! Dersom du velger recurve er det, på de aller fleste modellene, mulig å kjøpe nye lemmer etter en tid. Det forøvrig sjelden noe problem å selge de letteste buene brukt, uansett hvilken type bue du velger, da slitasjen normalt er minst på disse.

Les om å velge riktige piler her

Reklamer

8 tanker om “Velg riktig bue”

  1. Jeg er en 12 år gammel jente, rimelig sterk og 165 høy. Jeg skulle bestille bue på en nettside, men så stod det »størrelse» jeg ante ikke hva det ville si. Hjelp! Størrelsene varierte fra 48» til 70»

    1. Hei Ingrid-Andrea 🙂 hvilken nettside er det du vurderer å handle fra? Og hvilken buetype? Legg ved en lenke dit her så skal jeg hjelpe deg å velge rett. Har du vært og besøkt oss i Fløya-hallen? Hvis ikke er du hjertelig velkommen, vi kan sikkert gi deg flere gode råd. 🙂

    1. Hei Alexei ☺ Du sier ikke noe om du har skutt før og i tilfelle hva? Å si noe om hva du burde kjøpe uten litt mer info blir nesten spekulativt. Voksne menn som har prøvd min langbue på 32 pund har syntes den var fryktelig tung, mens jeg som er ei jente på 168 synes den er ganske lett! Det beste for en begynner er å kjøpe en bue som ikke er for tung, så du ikke mister motivasjonen. … de fleste starter rundt 24-26 pund. Kjøper du en recurve så kan du velge en modell som du kan kjøpe nye lemmer til når du har mestret teknikken og blitt sterkere,noe som ofte skjer etter bare noen måneder. En compundbue kan stilles fra en pundstyrke til en annen. Har du derimot sett for deg at du vil skyte tradisjonell bue så må du bare starte et sted. Hvis du er i Tromsø så er du velkommen på prøvetime, da er det også lettere å gi gode råd. Vi anbefaler ikke at folk kjøper bue uten et minimum av instruksjon først, og helst nybegynnerkurs. Vi har sett nok demotiverende feilkjøp, og tilbyr derfor kursdeltagere å låne bue fram til neste kurs, noe som jo gir deg muligheten til å øke både styrke og ferdighet førr du kjøper utstyr selv. Vi er nettopp ferdig med årets første kurs, men det blir nok i alle fall et til på denne siden av sommeren. Vi har de fleste buetypene i klubben så du vil i stor grad kunne prøve deg fram. Dette var kanskje ikke helt det enkle svaret du hadde håpet på, men det er ialle fall ikke feil svar. ☺ Velkommen innom oss i Fløya-kjelleren!

  2. Hei. Eg har ein gutt på 9, som har ein muskelsjukdom. Har prøvd ut litt forskjellige aktivitetar, og ein av dei han falt for, var bueskyting. No bur vi diverre langt frå dykk, men eg tenkte eg kanskje kunne bruke litt av kompetansen dykkar likevel. Har sett på ein Hoyt Ruckus Junior Compund hos Humlekjær Archery – som er justerbar fra 9 til 29 pund, med dralengde på 15″ til 27″. Han er ca 145 cm lang. Han har tidligare kun skutt med recurve, og problemet der blei at han ikkje fant ein bue som var «lett» nok – både i egenvekt og trekk. Det medførte stor vandring på venstrearm ved opptrekk, og piler som gjekk litt ymse..

    1. Hei Freddy 🙂 Vi skyter mest tradisjonelle buer og har dessverre ikke noen erfaring med barn yngre enn 14 år. Jeg vil anbefale deg å stille dette spørsmålet til konkurransegruppa vår, de er eksepertene våre på recurve og compound og der vet jeg dessuten at det er folk som har jobba med yngre barn. Send ei melding på Face https://www.facebook.com/floyabueskyttere?fref=ts så finner du kanskje den ekspertisen du trenger. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s